Meer over Burn Out en Stress
Het leven kan veel van ons vragen: Gebeurtenissen, verplichtingen of problemen kunnen spanningen geven. Dit kan werk- maar ook privé-gerelateerd zijn.
Wanneer het niet meer lukt om hier mee om te gaan dan raak je overspannen. Dit geeft klachten zoals je moe voelen, slecht slapen (of het nu om inslapen of doorslapen gaat), je wordt prikkelbaar en reageert kortaf, geïrriteerd op je omgeving, je gaat piekeren en je krijgt concentratie- en geheugenproblemen.
Je hebt het gevoel geen grip meer te hebben op je leven. Er ontstaat een situatie van overleven, doorgaan, jezelf voorbij te "rennen". Uiteindelijk lukt het je niet meer om alle ballen hoog te houden.
Bestaan deze klachten al langer tijd en voel je je uitgeput? Dan noemen we dat een Burn Out.
Stress hoort bij het leven. Op spannende momenten gaat je hartslag omhoog, krijgen je hersenen, hart en spieren extra zuurstof en maakt je lichaam suikers vrij voor meer energie. Zo kan je goed presteren. Dit is gezonde stress, zolang je daarna genoeg tijd neemt om te rusten. Als je te weinig rust neemt blijft je lichaam in de alarmfase waardoor je niet genoeg herstelt. Dit noemen we chronische stress. Wie dit langdurig ervaart, kan overspannen raken en zelfs een burn-out krijgen.
Bij een burn-out zijn zowel je lichaam als geest uitgeput door langdurige stress . Wat je eerst nog kon op wilskracht lukt niet meer. Zelfs dagelijkse taken worden een enorme opgave. Een burn-out is niet alleen een psychisch probleem; je kan de klachten ook in je lichaam voelen. Het is belangrijk om op de rem te trappen, stress te verminderen en professionele hulp te zoeken.
Iedereen kan een burn-out krijgen. Burn-outklachten krijg je niet alleen door werkstress, maar ook door spanningen, grote veranderingen (zoals een verhuizing) of vervelende gebeurtenissen (zoals ziekte en rouw ) in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van meerdere factoren die je te veel wordt. Dit geldt voor volwassenen, maar burn-out bij jongeren komt steeds meer voor.
