Brainspotting

Brainspotting is een krachtige en effectieve behandelwijze gericht op het lokaliseren en oplossen van emotionele en lichamelijke blokkades en trauma. Het is een therapievorm voor de verwerking van trauma en blokkades die je ervaart in je leven. David Grand, een Amerikaans psychotherapeut heeft deze methode bij toeval ontdekt vanuit de EMDR. Er zijn dan ook overeenkomsten met EMDR, maar zeker ook verschillen. Het grootste verschil is dat er bij EMDR gewerkt wordt aan de hand van een soort protocol. Bij Brainspotting is dit niet, waardoor er veel meer ruimte is om in te spelen op dat wat er in het moment gebeurt met de individuele client en er dus meer ruimte is voor een natuurlijk verwerkingsproces. Verder ligt de nadruk bij brainspotting veel meer op het lichaam en nauwelijks op cognities. Dit kan prettig zijn wanneer je het moeilijk vindt om je gevoelens te benoemen, of wanneer je eindeloos vastloopt met het analyseren, in je hoofd zitten. In tegenstelling tot EMDR is voor Brainspotting geen specifiek bewustzijn over trauma of specifieke herinnering nodig. Ook kan de intensiteit van een sessie beter gestuurd worden bij brainspotting.

Brainspotting wordt onder andere ingezet bij:

  • angsten en paniek,

  • stress-gerelateerde klachten,

  • lichamelijke klachten zoals migraine, hartkloppingen, onverklaarbare pijn zoals buikpijn, vermoeidheid, hoge spierspanning etc.

  • emoties die je niet in de hand kunt houden waardoor je soms enorm boos kan reageren of hevige huilbuien hebt of je je enorm somber voelt,

  • gevoelens van onrust, niet kunnen plaatsen van bepaalde gevoelens, emoties en/of gemoedstoestanden,

  • allerlei andere blokkades die je functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

Wanneer zet ik brainspotting in?

  • je klachten of problemen hebt die je moeilijk kunt verwoorden,

  • je last hebt van emoties waarvan je de herkomst niet kunt plaatsen,

  • je zoveel hebt meegemaakt dat je niet weet waar je moet beginnen,

  • je weet dat je bewust of onbewust je eigen verwerkingsproces kunt saboteren door te vermijden of te blokkeren,

  • je meer gewend bent met je lichaam of met je gevoelens te werken dan met je gedachten en verstandelijke afwegingen, of wanneer je weet dat hier juist een valkuil voor je ligt.

Ik zet brainspotting nooit als een op zichzelf staande methodiek in, het zal altijd onderdeel zijn van andere methodieken waarbij je meer inzichten, contact met jezelf en handvatten krijgt in hoe verder te gaan met dat wat er is.

Hoe werkt brainspotting?

Heel kort door de bocht brainspotting is een therapeutische methode, die gebruik maakt van het gezichtsveld om bronnen van emotionele en lichamelijke pijn, trauma, dissociatie en andere complexe symptomen te verwerken en uiteindelijk los te laten.

Tijdens een sessie ga ik met jou op zoek naar jouw "brainspot". Allereerst ga je een koptelefoon op krijgen met daarin muziek specifiek ontwikkeld voor deze therapie. Vervolgens ga ik je vragen naar de gewaarwordingen in je lichaam (zoals spanningen, gevoelens, pijnsensaties etc.) wanneer je denkt aan een/die vervelende situatie. Je lichaam zal reageren met spanning of iets dergelijks wanneer je in gedachten stilstaat bij een bepaalde situatie, ervaring of gevoel. Ik ga dan met een aanwijsstok op zoek naar "jouw oogpositie". Dit betekent dat ik door middel van de stok met jou die positie van je ogen ga zoeken waarbij de spanning in je lichaam op een dusdanige manier aanwezig is dat jij hem kan (ver)dragen maar dat je lichaam wel zo is geactiveerd dat het met de muziek, de stok en mijn aanwijzingen reageert, gaat verwerken en/of loslaten van spanningen. Soms ervaar je dan van alles, er zijn ook mensen die in de sessie zelf niet zoveel ervaren maar achteraf vooral de veranderingen ervaren. Ten allen tijde zal ik tijdens de sessie het contact met je behouden op een dusdanige wijze dat je wel gaat "verwerken" maar dat het je niet gaat overspoelen. Dat neemt niet weg dat brainspotting veel van jou vraagt en dat je je na een sessie enorm vermoeid kan voelen. In de uren en dagen erna kun je nog van alles merken qua gevoelens, emoties (al dan niet gerelateerd aan de reden waarom je brainspotting wilde). Houd hier rekening mee.

Brainspotting

Hoe Brainspotting Therapie Werkt

Brainspotting – Wikipedia

corey-young-qRVu-KLiIIc-unsplash